Már az ókori embert is foglalkoztatta, miként lehet elvesztett fogát, sérült körmét pótolni. Különféle megoldásokat talált ki, például csontból faragott körmöket. Hosszú volt az út, amíg a hennafestéstől és aranyozástól eljutott az emberiség a műkörmök és a géllakkok világáig. Egy biztos, az ápolt köröm mindig hódít. Éppúgy igaz volt ez évezredekkel ezelőtt, mint manapság. Lássuk honnan indult a műköröm világot meghódító útjára!

Egyiptomban a fáraók hosszú, aranyozott pótkörmöket viseltek, hogy hasonlítsanak az istenekre (Köröm: Bodó Zita)

#Ókori körmök

A köröm kozmetikája az időszámítás előtti harmadik évezredig vezethető vissza, ebből a korból származnak az első egyiptomi és kínai feljegyzések.  Egyiptomban a fáraók ápoltságuk jeléül körmükre hosszú, aranyozott pótkörmöket helyeztek. Ezzel akartak isteneikhez hasonlóvá válni, akikről úgy tartották, hogy bőrük és körmük is arany. A nemesek körmeik szépítésére hennát, vörös vagy narancssárga színű növényi kivonatot használtak. Ez azért volt lényeges, mert a színes körmöket viselők fontos embernek számítottak. Ugyanakkor nem volt mindegy a színek erőssége sem.  A királyok, királynők körmüket mélyvörösre, az alacsonyabb rendűek halvány színűre festették.  

Időszámítás előtt 3000-ben Kínában méhviaszból, zselatinból, tojásfehérjéből és gumiarábikumból készítettek körömfestéket. Időszámítás előtt 600 körül a kínai császárok aranyra és ezüstre, a XV. századi Ming dinasztia tagjai pedig feketére és vörösre festették körmeiket.

Az indiai nők körmeiket egy rovar váladékával festették (köröm: Győriné Henrietta)

Az időszámítás előtti ötödik évszázadban az indiai nők körmeiket egy rovar váladékával festették. A köröm rövidítésére különféle vágóeszközöket használtak vagy durva felületen csiszolták. Szerencsére ma már erre rendelkezésünkre áll többféle reszelő és olló is. Mindeközben Európában az ókori rómaiaknál és görögöknél eleinte csak a férfiak manikűrözték körmeiket, lábápolásra külön rabszolgákat tartottak. A kézkörmök festésére hennát, arany és ezüst színezéket használtak. A korai Róma, Babilon és Egyiptom katonai vezérei ajkuk színével azonosra festették körmeiket csata előtt. Babilonban királyaikra utolsó útjukon a papok arany körmöket helyeztek fel. A híres római császár, Néró felesége, Poppea ún. „Sárkányvérrel” színezte körmeit. Míg az egyiptomi Kleopátra is sok időt töltött kéz-és körömápolással. Később hosszú ideig csak a hennával való színezés maradt körömápolási módszerként.

#Középkori manikűr

A XVII. században azután Júdeában egy igen fájdalmas körömápolási eljárást vezettek be, a körömmátrixba tetováló tű segítségével juttattak festékanyagot, így ezután festett körmük nőtt. Közel-Keleten, Észak-Afrikában és Törökországban a hennával való festés mind a mai napid fennmaradt. A középkor embere nem sokat törődött a testápolással. A tisztálkodási kultúra a törököknél vált fontossá. A 15-16. században, a reneszánsz idején ismét előtérbe került a test, a testápolás, de csak az iparosodás kezdetével terjedt el Amerikában és Európában a körömkozmetika. Eleinte bőrdarabkával polírozták, majd hegyesre reszelték körmeiket. Ezek a szerszámok inkább hasonlítottak kínzóeszközre, mint finom manikűreszközre.

A manikűr kíméletes módszere az 1930-as évektől vette kezdetét (köröm: Szűcs Lívia)

#Az első manikűr és körömlakk

A manikűr kíméletes módszere az 1930-as évektől vette kezdetét, amikor Párizsban egy Sitté nevű doktor rózsafa pálcikát alkalmazott a körömbőr kezelésére. A szakmát unokahúga vette át tőle. A körmök csillogását krémek, paszták alkalmazásával érte el. 1917 után sokféle találmány gyorsította a körömápolás fejlődését. Csiszolóporos reszelők, körömbőr eltávolítók, folyékony körömlakkok segítségével kezelték, díszítették a körmöket. Ekkor még csak a köröm közepére került lakk, a holdacska és a körömvégek szabadon maradtak. A körömlakk feltalálása Charles Revlonhoz, a Revlon cég alapítójának nevéhez fűződik. Revlon körömlakkja pigment bázisú, nitrocellulóz tartalmú volt, amelyet eredetileg az autófényezére használtak.

#Az első műköröm

Az első műkörmöt, egy körmét rágó fogorvos alkalmazta. Saját körömszéleire ragasztás nélkül helyezett fel körmöket, így azután azok nem bizonyultak tartósnak. A műkörmök ideje az 50-es években érkezett el Hollywoodba. A színésznők a filmfelvételekre valódi körömből készített vendégkörmöket ragasztottak. Ezeknek tartóssága azonban rövid volt, ezért a körömtechnikusok segédszövetes ragasztótechnikával próbálkoztak.  A selyem – és üvegszállal kombinált acryl technika a 70-es évekből származik. Az ötletet a fogpótlásoknál már ismert anyagok körömápolás területén való felhasználása adta. A gyorsan száradó kétkomponensű anyagot kis lapátkával vitték fel a körömre, formázták, csiszolták és polírozták. A műanyag fogpótlások a TIP műkörmökhöz, a műfogsor javító porcelánok  a porcelán (acryl) műkörmökhöz, míg az UV fényre kötő fogtömések a zselés műkörmök kifejlesztéséhez szolgáltak alapul.  A polimerizált zselék megjelenésével a műköröm iparban 1984 után nagy verseny indult a piacon lévő hagyományos acryl technika és a zselé között. Mára a természetesnek ható és körömkímélő UV fényre kötő zseléből és acrylból készített műkörmök hódítottak teret az egész világon.

Magyarországon az 1980-as évektől indult el a műköröm készítés (köröm: Hlatky Ágnes Melinda)

 

#A magyar köröm

Magyarországon az 1980-as évektől indult a műköröm készítés. Az alapanyaggyártók és forgalmazók képviseleteket nyitottak, ezek vezetőit anyag- és oktatóismereti képzésben részesítették. A szakma elméleti és gyakorlati oktatása is gyorsan megindult. Modern felfogás szerint a kozmetika olyan gyűjtőfogalom, mely nemcsak az arc, hanem az egész test ápolását jelenti. A Totál kozmetikához az arcápolás mellett hozzátartozik a kéz és a láb ápolása, gondozás is. Manapság a kézápolás foglalkozástól függetlenül elterjedt szerencsére. Nem így a lábápolás. Sajnos a lábápolással eddig sokkal kevesebbet foglalkoztunk. Bőrkeményedések, bütykök, tyúkszemek, benőtt körmök kínoznak bennünket és észrevehetően rontják a közérzetünket. A mai körömtechnikusok széles szolgáltatási skálát kínálhatnak pedikűr, manikűr és műköröm terén. Ehhez jól képzett szakemberek, hagyományos és új eljárások, anyagok és díszítések hatalmas választéka áll rendelkezésre.

Figyeljünk a körömápolásra, mind a kéz, mind a láb esetén! Ez nem csak az esztétika szempontjából lényeges, hanem egészségünk megőrzéséhez is nélkülözhetetlen. Különösen télen marad el a lábápolás a vendégek körében, holott ez nem szezonális igény. Ajánljuk bátran a kézápolás mellett a lábápolást is évszaktól függetlenül! Hiszen nincs is szebb, mint az ápolt megjelenés, legyen szó nőről vagy férfiról és a körmök ápoltsága már csak szakmánkból adódóan is az egyik legfontosabb!

 

 

Gyere el Te is ingyenes körmös továbbképzésünkre és ismerd meg a legújabb trendeket!
Országszerte 21 városban leszünk!

Regisztrálj rendezvényünkre és Tiéd 15% kedvezmény a helyszíni vásárláskor!

További részletek

 

 

Termékajánló: 

Kattints a képre, rendeld meg és készíts Te is tökéletes körmöket! 

Pink Masque powder
Körömágyhosszabbító porcelán

Folyékonykő zselé
Ékszerszerű és egyedi féldrágakő díszítések

AcrylGel készlet
Limitált kiadás – 10%-kal olcsóbb

Habos, széles reszelő #100
Reszelő formájú buffer

Újdonságainkért kattints IDE! Akciós termékeinket pedig ITT találod!

——————————————————————————————————————————————

Tanulj  nálunk trendszakmát és tűnj ki a többiek közül!

Nail&Beauty Academy Kft.  

OKJ-s képzéseink már az ország több pontján elérhetők! A szakmai hátteret a több éves tapasztalattal rendelkező mesteroktatóink biztosítják. Oktatásainkhoz a  Perfect Nails alapanyagait használjuk, így tudjuk a legújabb trendeket és technikákat a legmagasabb szinten átadni a jövő szakemberei számára.

Miért válassz minket?
  • Garantált szakmai fejlődés
  • Egyénre szabott oktatás
  • Kiscsoportos képzések, családias, barátságos légkörrel
  • Speciálisan kidolgozott tananyag és ingyenes szakkönyv biztosítunk

További részletekért kattints IDE

 

Hozd ki magadból a legtöbbet!

Legyél kezdő vagy tapasztalt szakember mi segítünk továbbfejlődni! Válasz a tanfolyamaink közül és jelentkezz! 

Tovább a tanfolyamokhoz